Affaldssugets historie

Ingen husker længere hvem der stillede spørgsmålet ”Hvorfor suger vi kun støv, hvorfor ikke også affald?” under et møde om et centralstøvsugersystem til et sygehus i Sverige. Det spørgsmål fostrede ideen om affaldssug.

Det var sidst i 50’erne og rundt om bordet sad Torsten Karefelt, projektleder på sygehuset, Olle Genberg, chefarkitekt, Sten Olsson, vvs-konsulent og Oluf H Hallström, ejer og direktør for Centalsug AB. Ingen vidste om det overhovedet var muligt at suge affald, men Oluf H Hallstöm tog udfordringen op  

Tekniske forhindringer – en udfordring

Da Olof H. Hallström var en rigtig teknik-optimist var der ikke noget teknisk problem der var for svært. Han havde et par år tidligere, med hjælp af en arv fra salget af slægtsgården, købt firmaet Ingvar Gustafsson AB som senere ændrede navn til Centralsug AB. Virksomheden var specialiseret i projektering og montering af centralstøvsugere. Med erfaringer fra støvsugere i bagagen vendte Olof H. Hallström tilbage til Stockholm for at finde svar på spørgsmålet som mange stadig finder utopisk. Efter et par uger kom Hallstöm retur med tegninger på et affaldssug til sygehuset. Resten er historie….

Det første affaldssug

I 1961 installerede Centralsug AB det første affaldssug i verden i Sollefteå Sjukhus. Anlægget er i brug den dag i dag, stadig med mange originale dele fra begyndelsen af 60’erne.

De første boliger med affaldssug

I 1965 blev det første affaldssug til dagrenovation installeret. Det var et boligselskab i Sundbyberg som turde prøve den nye teknik i et nybygget boligområde, Ör-Hallonbergen. Dette anlæg er også i drift i dag, og bebyggelsen er blevet det største boligområde med affaldssug i Sverige.

Mange år senere skiftede Centralsug navn til Envac, men det er en helt anden historie.